Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2006

ΠΥΡΑΜΙΔΑ 67

Η «Πυραμίδα 67», γράφτηκε μες στις σκληρότερες μάχες του ’47-’49, από κάποιον που δεν ανήκε σε καμμιάν απ’ τις δυό αντικρουόμενες παρατάξεις. Κοινός τυφεκιοφόρος στο Γράμο και στο Βίτσι, αλλά και στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Ρούμελης, Αγράφων και Πελοποννήσου, χαρακτηρισμένος πάντοτε απ’ το στρατό της Δεξιάς πατρίδας ως: «επικίνδυνος αριστερός ιδεολόγος, ιδιαιτέρως εύγλωττος», ειχε ορκιστεί απ’ την πρώτη μέρα της αναγκαστικής του στράτευσης να μη ρίξει ούτε μιά σφαίρα και να καταμαρτυρήσει όλα όσα ζούσε (αν ζούσε!) - κάτι που τήρησε απολύτως, μη χαριζόμενος σε κανέναν και τυπώνοντας το βιβλίο του αμέσως μόλις απολύθηκε, απ’ τις 5000 σελίδες γραμμάτων πούχε στείλει σπίτι του στη διάρκεια της κόλασης του Εμφυλίου.

Μες στις σελίδες της «Πυραμίδας 67» χάραξε με λόγο ανεξίτηλο πως: «Οσαδήποτε δισεκατομμύρια κάννες όπλων δεν μπορούν ν’ αλλάξουν μήτε ένα γιώτα μιάς συνείδησης προσωπικής, που επιμένει να δοσιλογεί στον εαυτό της και μόνο! Τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είν’ ισχυρότερο από την ερμητικά κλειστή συνείδηση του ενός!» Άθεος, εγωτικός αναρχικός, αμφισβητώντας κάθε -ισμό, μη μασώντας ποτέ τα σοσιαλιστικά ή ανθρωπιστικά όνειρα των κοινωνιών, πρότεινε το δρόμο έξω απ’ τα κοπάδια και τις στρούγκες, στηρίζοντας ως το τέλος την προσωπική του θέση μες στον κόσμο.

Ο νέος τόμος, που παρουσιάζεται δυό χρόνια μετά το θάνατο του Ρένου (10-3-04), με τη φιλολογική φροντίδα των γιών του Ήρκου και Στάντη, αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοιμάζει ήδη ο οίκος της Εστίας και θα περιλαμβάνει: τη γνωστή νουβέλλα του «Α2» (με ήρωα έναν υπολοχαγό του Εμφυλίου) μαζί μ’ όλα τα εμφυλιακά διηγήματά του καθώς και την «Απάντηση στην Πυραμίδα» (με τα γράμματα της μάνας του), σ’ ένα σύνολο 1500 σελ.

Στην οριστική αυτή σχολιασμένη έκδοση περιέχονται οι σημειώσεις του ίδιου του συγγραφέα, σε δυό αντίτυπα που κράταγε ειδικά, με κρίσεις ανάλγητες γιά το γραφτό του, μ’ επισημάνσεις όσων κομματιών προστέθηκαν την ώρα της συγγραφής με μυθιστορική πρόθεση, αλλά και μ’ όλα τα πραγματικά περιστατικά, τις ακριβείς χρονολογίες και τα ονόματα, που κάποια τους είχαν ελαφρά μεταποιηθεί κατά την πρώτη δημοσίευσή της, ώστε να μην αναγνωρίζονται άμεσα, καθώς υπάγονταν ακόμα στη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, ενώ έχουν προστεθεί κι αδημοσίευτα κείμενά, σταχυολογημένα απ’ το ογκωδέστατο Αρχείο του, σχετικά με τη γραφή ή τα βιώματα της «Πυραμίδας 67».

Παράλληλα, οι δυό επιμελητές της έκδοσης την έχουν εμπλουτίσει μ’ εκατοντάδες παραπομπές σε μεταγενέστερα έργα του, φωτίζοντας έτσι την είδική αξία της «Πυραμίδας 67» ως χυτηρίου συμβόλων γιά όλη την κατοπινή του λογοτεχνική δημιουργία του Ρένου, κι ανοίγοντας το δρόμο γιά μιά συγκριτική μελέτη της.

Η «Πυραμίδα 67» πολεμήθηκε λυσσαλέα κι απ’ τις δυό πλευρές, και μόνο οι ανέντακτοι κ’ οι ανορθόδοξοι τη χαρακτήρισαν ως «το βιβλίο της αλήθειας του Εμφυλίου».

Περισσότερες πληροφορίες γιά το Ρένο και τα γραφτά του: http://www.renosapostolidis.gr/
ή: 210-6515454, 6531996, 6547051.Ο Ρένος Αποστολίδης με τους γιούς του Στάντη και Ηρκο

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Best regards from NY! »

22 Φεβρουαρίου, 2007 09:08

 
Anonymous Ανώνυμος said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Herbal phentermine testimonials http://www.sofa-tables-discount.info/zoesofaslipcovers.html Wellbutrin xl half life Chinnon movie projectors Phentermine with hoodia gordonii russians playing soccer http://www.fioricet-online-4.info/Imitrex-toys.html protonix what &aposs imitrex for 93 mazda 929 for sale

02 Μαρτίου, 2007 23:39

 
Anonymous Ανώνυμος said...

Very nice site! video editing schools

15 Μαρτίου, 2007 12:30

 
Anonymous Ανώνυμος said...

債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社

02 Σεπτεμβρίου, 2009 22:30

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home