Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2006

Nικητές του αύριο οι νικημένοι του σήμερα

108 χρόνια από την γέννηση του Μπρεχτ


Η ίδια του η ζωή, τα κείμενά του, ο λόγος του, που δε βολεύτηκε ποτέ, που υπήρξε πάντα μαχητικός και γοητευτικός, παραμένει τραγικά επίκαιρος και αναγκαία πρότυπο.

Μέσα από τις δεκατρείς χιλιάδες σελίδες - και πάνω - στις οποίες περιλαμβάνονται θεατρικά έργα, ποιήματα, πεζά, θεωρητικά κείμενα για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τέχνη, τη λογοτεχνία, μελέτες, σχόλια, σημειώσεις, ημερολόγια, ο μεγάλος Γερμανός διανοητής, Μπ. Μπρεχτ έδωσε έναν έντιμο και ασυμβίβαστο αγώνα, για να ερμηνεύσει τον κόσμο από τη σκοπιά της πάλης των τάξεων. Με τη διαρκή κριτική ματιά του, τη σεμνή αγωνιστική και μάχιμη αντίληψή του, «στρατευμένος» στο μαρξισμό και το σοσιαλισμό, έφερε την πολιτιστική «επανάσταση» στη Δυτική Ευρώπη του 20ού αιώνα.
Εκατόν οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται, σήμερα, από τη γέννησή του (10/2/1898) και ο λόγος του εξακολουθεί να είναι η φωνή τού σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με την εργατική τάξη, με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί μπόρεσε να συνδέσει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου. Το έργο του θα είναι πάντα ο καλύτερος «σύντροφός» μας και για τους νεότερους ένας πιστός φίλος, που θα λέει πάντα την αλήθεια και θα ενισχύει την ελπίδα τους «στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν».
Ο ωκεανός του έργου του Μπρεχτ «πυροδοτεί» πάντα τη δίψα για μάθηση, για την οποία τόσο πάλεψε ο μεγάλος δημιουργός, ταυτόχρονα δάσκαλος και μαθητής.

«Το άδικο προχωράει σήμερα με βήμα όλο σιγουριά./ Οι καταπιεστές προετοιμάζονται για δεκάδες χιλιάδες χρόνια./ (...) Όποιος ακόμα ζει, δε λέει: Ποτέ!/ Όταν πουν ό,τι είχανε οι κυρίαρχοι να πούνε/ Θα μιλήσουνε οι κυριαρχούμενοι./ Ποιος φταίει σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς./ Ποιος φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι./ Όποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί!/ Όποιος χαμένος είναι, να παλέψει!/ Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο (...)».

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Excellent, love it! »

15 Μαρτίου, 2007 23:26

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home