Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2006

Προσοχή που βάζετε την υπογραφή σας


Ειδικότερα την ηλεκτρονική

Η κυρία Μαρία - Μαρίκα Κοεμτζοπούλου, Αναλυτική - Δικαστική Γραφολόγος, έστειλε επιστολή σε εφημερίδα, όπου αναφέρει μερικούς προβληματισμούς της για τον ηλεκτρονικό τρόπο υπογραφής, τον οποίο εφαρμόζουν ορισμένα καταστήματα, και ο οποίος κρύβει πολλές παγίδες για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα λέει ότι της ζητήθηκε σε υποκατάστημα κινητής τηλεφωνίας της Vodafone στην Κηφισιά να υπογράψει σε μια μικρή οθόνη με ένα αντικείμενο σε σχήμα μολυβιού. Αρνήθηκε, καθώς η υπογραφή της, με αυτό τον τρόπο θα «εκλωνοποιείτο» με τρία απαράλλακτα αντίγραφα, τη στιγμή που βασική αρχή της γραφολογίας είναι η μοναδικότητα της υπογραφής και δυο όμοιες υπογραφές αποδεικνύουν την πλαστότητα της μιας εξ αυτών.

«Ποτέ δε χαράσσουμε δυο όμοιες κι απαράλλακτες υπογραφές, για το λόγο ότι, η υπογραφή έχει άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα και την ψυχοσύνθεση του ατόμου», τονίζει η κυρία Κοεμτζοπούλου.

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι σε περίπτωση πλαστογραφίας, ο δικαστικός γραφολόγος δεν έχει πρόσβαση στο πρωτότυπο υπογραφής λόγω απουσίας αυτού και συνεπώς δεν μπορεί να πιστοποιήσει με βεβαιότητα την πατρότητα της υπογραφής.

Η επιστολή καταλήγει με τα εξής ερωτήματα: Με ποιο σκεπτικό πάει να καθιερωθεί στην αγορά η υπογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο; Σε περίπτωση πλαστογραφίας, πώς θα πιστοποιηθεί η πατρότητα μιας αμφισβητούμενης υπογραφής που έχει χαραχτεί ηλεκτρονικά; Βάσει ποιας επιστήμης (της πληροφορικής ή της γραφολογίας) θα συνταχθεί η πραγματογνωμοσύνη που θα κατατεθεί στο δικαστήριο σε περίπτωση απάτης;