Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2006

Τέσσερα χρόνια βαρβαρότητας


1.462 μέρες και νύχτες βασανιστηρίων και εξευτελισμού στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο για εκατοντάδες κρατουμένους.

Κανείς ακόμη δε γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των κρατουμένων από την πρώτη στιγμή που άρχισε η μεταφορά τους, 4 χρόνια πριν, στις 11 του Γενάρη του 2002. Υπολογίζεται ότι και μετά την απελευθέρωση μερικών περίπου 500 άτομα 35 εθνικοτήτων εξακολουθούν να κρατούνται στην αμερικανική βάση, χωρίς να έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη.

Τέσσερα χρόνια μετά και ο σάλος μεγαλώνει αφού ολοένα και νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά από τη Διεθνή Αμνηστία. Στην επέτειο, νέες μαρτυρίες επιβεβαιώνουν και την πρακτική της «παράνομης απαγωγής» υπόπτων από τη CIA. «Φυλακίστηκα στο Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, αφού πρώτα με συνέλαβαν στην Αίγυπτο, στη διάρκεια μιας επίσκεψής μου για δουλιές», λέει ο 34χρονος Αμπντουλσαλάμ αλ Χέλα από την Υεμένη. Ο Αλ Χέλα αναφέρει ότι συνελήφθη το Σεπτέμβρη του 2002, τον επιβίβασαν σε ένα μικρό αεροσκάφος 20 θέσεων «φιμωμένο, με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια» και τον μετέφεραν στο Αφγανιστάν.

Επί δύο χρόνια ο Αλ Χέλα πέρασε από τέσσερις φυλακές στο Αφγανιστάν και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο στις 17 του Σεπτέμβρη 2004. Στην κατάθεσή του ο κρατούμενος αναφέρει ότι οι δεσμοφύλακές του τον χτυπούσαν συχνά, τον προσέβαλλαν και του στερούσαν τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ακόμη την περίπτωση ενός Σουδανού δημοσιογράφου που εργαζόταν για λογαριασμό του «Αλ Τζαζίρα», του 35χρονου Σάμι αλ Χάτζι, που συνελήφθη από την πακιστανική αστυνομία το Δεκέμβρη του 2001, παραδόθηκε στους Αμερικανούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, στις 13 του Ιούνη 2002.

«Επί τρία χρόνια στο Γκουαντάναμο οι ανακριτές προσπαθούσαν να με κάνουν να πω ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο "Αλ Τζαζίρα" και στην "Αλ Κάιντα"», λέει ο Αλ Χάτζι. Οπως ο Αλ Χέλα, έτσι και ο Αλ Χάτζι υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, τον χτυπούσαν στα πόδια, τον φόβιζαν με τη βοήθεια σκυλιών, τον προσέβαλλαν με ρατσιστικές φράσεις, τον έσπρωχναν από ψηλές σκάλες και τον έβαλαν στην απομόνωση για οκτώ μήνες.

Ενας άλλος κρατούμενος, που ονομάζεται Τζούμαχ αλ Ντοσάρι και είναι 32 ετών, υποστηρίζει ότι «πουλήθηκε για μερικά δολάρια» από τον πακιστανικό στρατό στους Αμερικανούς οι οποίοι τον μετέφεραν από το Αφγανιστάν στο Γκουαντάναμο το Γενάρη του 2002.

Στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί στρατιώτες, στη βάση του Μπαγκράμ, «έπαιζαν με το Κοράνι, όπως παίζουν ποδόσφαιρο», λέει ο Αλ Ντοσάρι. Στο Γκουαντάναμο, προσθέτει, τον ανέκριναν 600 φορές, τον έβαζαν χωρίς λόγο στην απομόνωση, τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν. Στη διάρκεια της ανάκρισης τον υποχρέωναν να ακούει μουσική ανεβάζοντας πολύ την ένταση, τον άφηναν επί ώρες σε ένα παγωμένο κελί χωρίς νερό και τροφή, τον ταπείνωνε μια στρατιωτίνα που εμφανιζόταν μπροστά του μόνο με τα εσώρουχα ή του έδιναν πορνογραφικά περιοδικά.

Οι καταθέσεις των τριών κρατουμένων δόθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία από τους δικηγόρους τους, που τους επισκέφτηκαν πρόσφατα στο στρατόπεδο. Οι τρεις παραμένουν πάντα φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της Αμνηστίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 43 κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας.

2 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

best regards, nice info » » »

06 Φεβρουαρίου, 2007 16:56

 
Anonymous Ανώνυμος said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »

06 Μαρτίου, 2007 11:09

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home