Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2005

Η ηρωίνη θερίζειΤα 8 στα 10 κορίτσια στην εφηβεία και τα 6 στα 10 αγόρια δηλώνουν την ηρωίνη ως κύρια ουσία κατάχρησης. Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας που αφορά τους εφήβους που προσέγγισαν το Δίκτυο Υπηρεσιών «Στροφή». Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας αναφέρονται στο 8ο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Εξαρτήσεις», το οποίο εκδίδεται στην Ελλάδα από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Συγκεκριμένα, το δείγμα της έρευνας αποτέλεσε το σύνολο των εφήβων που προσέγγισαν το Δίκτυο Υπηρεσιών «Στροφή», τα έτη 2001 - 2004. Πρόκειται για 536 εφήβους και η μέση ηλικία τους ήταν 17,96 έτη. Το 41,9% ζούσαν με τον έναν εκ των δύο γονέων, είτε λόγω διαζυγίου είτε λόγω θανάτου ενός εκ των δύο.

Το 19,2% των αγοριών ξεκινάει τη χρήση με πτητικές ουσίες (βενζίνη, διαλύτες). Αντίθετα, το 82,8% των κοριτσιών ξεκινάει τη χρήση με την κάνναβη. Τα κορίτσια που προσεγγίζουν τη «Στροφή», μοιάζουν να είναι περισσότερο αναμεμειγμένα στη χρήση. Το 81,9% των κοριτσιών δηλώνει ως κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη (αγόρια 66,4%) και αναφέρουν συχνότερη ενδοφλέβια χρήση ουσιών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προκύπτουν κι από αυτή την έρευνα, είναι η πολυτοξικομανία. Καθώς διακρίνεται η τάση των κοριτσιών προς τα υπνωτικά και κατασταλτικά χάπια, αλλά και τις αντιπαρκινσονικές ουσίες. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δευτερεύουσες ουσίες χρήσης, οι προτιμήσεις δε φαίνεται να επηρεάζονται από το φύλο του εφήβου.

Ωστόσο, παρ' όλη την ανάμειξή τους με τη χρήση, τα κορίτσια φαίνεται να διατηρούν την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία και ως εκ τούτου έχουν κατακτήσει υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τα αγόρια. Το 52,6% των κοριτσιών έχουν αποφοιτήσει ή έχουν ολοκληρώσει κάποιες από τις τάξεις του Λυκείου, έναντι του 32,9% των αγοριών. Το 13,8% των αγοριών δεν έχει καν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, ενώ για τα κορίτσια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,4%.
Εντονότερη είναι η ανάμειξη των αγοριών σε παραβατικές συμπεριφορές από την αντίστοιχη των κοριτσιών. Το 28,6% των αγοριών παραπέμπονται στη «Στροφή» από κάποια Δικαστική Υπηρεσία, έναντι του 9,5% των κοριτσιών. Σχεδόν διπλάσιος αριθμός αγοριών (78,6%) αναφέρει συλλήψεις από τις αστυνομικές αρχές, όπως εμπορία ουσιών, κλοπές, έναντι των κοριτσιών(40,5%).
Σε σχέση με τα πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων, παρ' όλο που τα αγόρια δηλώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό σεξουαλικές σχέσεις με περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους, τα κορίτσια έχουν συχνότερα σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Το συγκεκριμένο γεγονός αν συνδυαστεί με την τάση των εξαρτημένων γυναικών να σχετίζονται ερωτικά με επίσης εξαρτημένα άτομα, μεταφράζεται σε έκθεση σε υψηλά επίπεδα κινδύνου για προσβολή από μολυσματικές ασθένειες.

Ο αριθμός των κοριτσιών (26,7%) που αναφέρουν ψυχολογικά προβλήματα είναι σχεδόν πενταπλάσιος από εκείνο των αγοριών (6%).

9 Comments:

Blogger J95 said...

Τα 8 στα 10 κορίτσια στην εφηβεία και τα 6 στα 10 αγόρια δηλώνουν την ηρωίνη ως κύρια ουσία κατάχρησης. Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας που αφορά τους εφήβους που προσέγγισαν το Δίκτυο Υπηρεσιών «Στροφή».

Μια και δε μιλάμε για τους εφήβους γενικά κι αόριστα, αλλά για τους ναρκωμανείς εφήβους που αναζήτησαν απεξάρτηση στη "Στροφή", δεν καταλαβαίνω πού έγκειται το ανησυχητικό στο ότι 6 στα 10 αγόρια και 8 στα 10 κορίτσια ήταν ηρωινομανείς.

Κανονικά θα έπρεπε να ήταν 10 στα 10 και 10 στα 10 αντίστοιχα, μια και το θεραπευτικό πρόγραμμα της "Στροφής" είναι σχεδιασμένο για ηρωινομανείς και ΙΜΗΟ είναι λάθος που εφαρμόζεται και σε άλλες κατηγορίες εξαρτημένων (όπως π.χ. από το τζόγο!).

01 Δεκεμβρίου, 2005 14:33

 
Blogger spitha said...

Πες το βρε παιδί μου ότι είναι φυσιολογικό. Τσάμπα τρόμαξα. Να υποθέσω ότι είσαι και οπαδός του Γιώργου, του αδελφού του Νίκου;

01 Δεκεμβρίου, 2005 15:19

 
Blogger J95 said...

Όχι (αν και ακούγοντας να περιγράφεται σαν "Γιώργος, αδερφός του Νίκου" μου γίνεται αρκετά συμπαθέστερος απ' όσο θα 'θελα), απλώς είμαι κάποιος που δεν εντυπωσιάζεται από το ότι 60% των ναρκωμανών είναι εθισμένοι στην ηρωίνη. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκπλήσσεσαι, φαντάζεσαι ίσως ότι στα κέντρα αποτοξίνωσης πηγαίνουν άτομα εξαρτημένα από κορν-φλέηκς;

Δε φταις εσύ όμως: Η ανακοίνωση παραπλανητικά και τρομολαγνικά δημιουργεί την εντύπωση ότι αναφέρεται στο σύνολο των εφήβων και όχι στο εξαιρετικά μη αντιπροσωπευτικό 0.1% που αποτελεί το δείγμα της. Για το δείγμα της (τους ναρκωμανείς υπό απεξαρτηση) είναι φυσιολογικότατο που το 60% έχουν πρόβλημα ηρωίνης. Αυτό είναι όλο. Παραμπιπτόντως ξέχασε να μας επισημάνει ότι το 99,9% έχει σαν ουσία εισόδου το μητρικό γάλα και το 100% το ατμοσφαιρικό άζωτο. Μια και το κάνεις κ. Ερευνητή το post hoc ergo propter hoc δεν υπάρχει λόγος να μένεις στους διαλύτες και την κάνναβη.

Σε καμία περίπτωση δεν υπαινίχθηκα ότι είναι φυσιολογικό (ή, μάλλον "ευχάριστο" που φαίνεται να είναι η σημασία με την οποία χρησιμοποίησες τη λέξη) να υπάρχουν *γενικά* ηρωινομανείς έφηβοι (φυσικά και είναι τραγικό!) και θα σε παρακαλούσα να προσπαθείς να καταλάβεις τι γράφει ο άλλος πριν τον προσβάλλεις.

03 Δεκεμβρίου, 2005 04:35

 
Anonymous Ανώνυμος said...

That's a great story. Waiting for more. Gay+saunas+in+bangkok Cheapest phentermine pill http://www.web-hosting-5.info http://www.side-effects-adipex.info/Adipex_diet_online_pill_20.html Purchase adipex with a personal check We love miele vacuum cleaners Natural herbal cholesterol lowering supplement Contact lenses 123 Aruba jeep tours http://www.peugeot-garage-in-warrington.info/Porsche_manuals.html Law offices in falls church va john Wholesale soccer items pills diet adipex cheap certified trust and financial advisor

01 Φεβρουαρίου, 2007 03:13

 
Anonymous Ανώνυμος said...

That's a great story. Waiting for more. Eaton part refrigerator Tamagotchi virgin atlantic mail order color contact lenses weight loss treatments cellulite body shape Super saiyan bra cipro levaquin given within 3 hours fs celebrex html Bextra high Permedia video cards drivers jeff king retired bodybuilding stocks Online pharmacy ritalin nec arin

07 Μαρτίου, 2007 06:40

 
Anonymous Ανώνυμος said...

λοιπόν..ίσως να μην είναι τα 8 στα 10 κορίτσια που κάνουν χρήση ηρωίνης,αλλά τα 10 στα 10 αφού και στο σχολείο μου όλα τα κορίτσια καπνίζουν,ακόμα και του γυμνασίου.κι εγώ επίσης.Πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες!ευχαριστούμε πολύ!Ένα από τα Λύκεια Ηρακλείου..

03 Μαρτίου, 2008 21:24

 
Anonymous Ανώνυμος said...

δεν ενθουσιάστηκα και πολύ!αυτές τις πληροφορίες όλες τις ξέρω!πείτε μας και κατι διαφορετικό!όλες οι σελίδες τα ίδια λένε για αυτό το θέμα!μία μαθήτρια από το προηγούμενο σχολείο Ηρακλείου,Στέλλα

03 Μαρτίου, 2008 21:28

 
Anonymous Ανώνυμος said...

Ειμαι εθισμενη στην ηρωινη εδω και 2 1/2 χρονια... εχω προσπαθησει παρα πολλες φορες να την κοψω αλλα ειναι πολυ δυσκολο....εχω αρχισει να σκεφτομαι πως δεν υπαρχει διεξοδος και αρχιζω να σκεφτομαι τον θανατο σαν μια πολυ καλη λυση.... αν καποιος εχει κατι υποψην του για να μην καταφυγω εκει ας μου στειλει ενα ε-μαιλ στο elena_komgr@hotmail.com ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΟΝ ELENA

01 Απριλίου, 2009 01:18

 
Anonymous Ανώνυμος said...

mesothelioma support and information!
[url=http://www.mesothelioma-support.org/]mesothelioma settlement[/url]

03 Μαρτίου, 2010 06:05

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home