Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2005

S.O.S από τον Παρθενώνα!!!
Το νερό απειλεί τα θεμέλια του κορυφαίου μνημείου της ανθρωπότητας

Σοβαρό θέμα στατικότητας του Παρθενώνα αναδείχτηκε... τυχαία στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για συνέχιση ή μη της ανασκαφής στα θεμέλια του Αρρηφορίου (σ.σ. μνημείο δυτικά του Ερεχθείου, όπου παρέμεναν για ένα διάστημα οι νεαρές «Αρρηφόρες» που μετέφεραν τα «ΑΡΡΗΤΑ», καλάθι με άγνωστο περιεχόμενο, στο Ιερό της Αφροδίτης εν Κήποις) στην Ακρόπολη. Και όμως τα ΜΜΕ περί άλλων τυρβάζουν.

Συγκεκριμένα, το μέλος του ΚΑΣ, Μανώλης Κορρές, σε εκτενή παρέμβασή του για το Αρρηφόριο και συνοπτική αναφορά στην ιστορία του τείχους της Ακρόπολης - σχετική με το θέμα του Αρρηφορίου - είπε, πως ανάλογα φαινόμενα αποσάθρωσης με αυτά των θεμελίων του Αρρηφορίου, παρατηρούνται και στον Παρθενώνα, κάνοντας λόγο και για «καθιζήσεις» του κορυφαίου μνημείου, προσθέτοντας ότι είναι «θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει». Ευλόγως, άλλος σύμβουλος ζήτησε να μάθει περισσότερα για το θέμα, ωστόσο, ο πρόεδρος του συμβουλίου και γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, ενοχλημένος, «έκοψε» τη συζήτηση επ' αυτού, ως «εκτός θέματος»!!! Αναγκάστηκε, όμως, να επανέλθει αργότερα στο θέμα, προφανώς λόγω της παρουσίας δημοσιογράφων. Κάλεσε λοιπόν τον Μ. Κορρέ να εξηγήσει τι εννοούσε με τα περί «καθιζήσεων», με αποτέλεσμα να προκύψουν τα εξής:

Η θεμελίωση του Παρθενώνα έχει 26 στρώσεις που φτάνουν σε 11 μέτρα βάθος, το οποίο μειώνεται σταδιακά προς τη ΒΔ γωνία του μνημείου, λόγω της κλίσης του βράχου. Το θεμέλιο κατασκευάστηκε εξωτερικά με τους καλύτερους και ανθεκτικότερους λίθους, σε μία συνολική μάζα 10.000 κυβικών μέτρων, αλλά εσωτερικά η θεμελίωση έχει μαλακότερους λίθους. Η κατασκευή αυτή έχει «αιώνια» προοπτική... αν δεν περάσει νερό. Αφότου καταστράφηκε η στέγη του Παρθενώνα, το νερό πέρασε στη θεμελίωση, με αποτέλεσμα τα μαλακότερα μέρη των λίθων να διαλύονται και να προκύπτουν φαινόμενα συμπίεσης και παραμόρφωσής τους και καθιζήσεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Κορρέ, το φαινόμενο «είχε παρουσιάσει μεγάλη εξέλιξη» μέχρι την τοποθέτηση πλάκας με οπλισμένο σκυρόδεμα εντός του ναού για τις ανάγκες των έργων συντήρησης. Φυσικά, η πλάκα τοποθετήθηκε προσωρινά και όταν αφαιρεθεί το φαινόμενο θα συνεχιστεί, καθώς «δεν είναι ούτε γραμμικό, ούτε αθώο». Μάλιστα παρατηρήθηκε, ότι μεγάλο μέρος του υλικού της θεμελίωσης ήταν σπηλαιωμένο. Ο καθηγητής πρόσθεσε πως ακόμη και μισό εκατοστό υποχώρησης στις κολόνες, θα διαταράξει την αρχιτεκτονική τελειότητα του μνημείου και κατέληξε λέγοντας, πως μπορεί να χρειαστεί και στέγαση του Παρθενώνα.

3 Comments:

Blogger Avanti said...

Σιγά το πρόβλημα!
Ας αναθέσουν στην κυρία Βεντουράκη-Φυντανίδη να φτιάξει με την εταιρία της ένα ωραίο στέγαστρο για τον παρθενώνα.
Ή στον Καλατράβα τέλος πάντων.

24 Νοεμβρίου, 2005 12:00

 
Anonymous Ανώνυμος said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! 2000 chrysler cirrus computer chairs Craps sites sites

02 Μαρτίου, 2007 18:59

 
Anonymous Ανώνυμος said...

best regards, nice info film editing schools

18 Μαρτίου, 2007 02:01

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home