Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2005

Δύσκολοι καιροί για …e@ρωτευμένους. Match.yahoo.com


Θύματα απάτης ισχυρίζονται ότι έπεσαν εκατοντάδες μοναχικοί σέρφερς, που αναζητούσαν το έτερόν τους ήμισυ μέσω ειδικών sites για γνωριμίες. Οι χρήστες κατέθεσαν μήνυση εναντίον των "ηλεκτρονικών προξενήτρων" καθώς πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους εξαπάτησαν πείθοντάς τους να ανανεώσουν τις συνδρομές τους, μέσω ρομαντικών e-mails, που υποτίθεται ότι τα έστελναν άτομα που ενδιαφέρονταν για γνωριμία. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως ισχυρίζονται οι χρήστες, τα μηνύματα στέλνονταν από υπαλλήλους των ιστοσελίδων, που είχαν προσληφθεί όχι μόνο για στέλνουν "ραβασάκια" αλλά και για να εμφανίζονται στα ραντεβού ως ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι όντως γίνονται γνωριμίες μέσω των sites αυτών.

Όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι των εναγόντων, η εταιρεία Match.com ισχυρίζεται ότι είναι φερέγγυα και προστατεύει τα μέλη της, αλλά στην πραγματικότητα η ίδια τα εξαπατά, προκειμένου να διαφημιστεί.

Το Match.com αρνήθηκε ότι ακολουθεί τέτοιου είδους πρακτικές και υποστήριξε ότι οι χρήστες αριθμούν περίπου 15 εκατ. σε όλον τον κόσμο, ενώ απασχολεί μόλις 250 υπαλλήλους.

Η δεύτερη περίπτωση μήνυσης τέτοιου είδους site αφορά την υπηρεσία γνωριμιών της Yahoo, στην οποία, σύμφωνα με τους χρήστες, οι υπάλληλοι της εταιρείας δημιουργούσαν διαρκώς ψεύτικα προφίλ ενδιαφερομένων για γνωριμίες, προκειμένου να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των χρηστών και να τους κάνουν να πιστέψουν ότι η υπηρεσία έχει επιτυχία. Από την πλευρά της, η εταιρεία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την καταγγελία.


Παρά την πτώση που έχει σημειωθεί στον τζίρο των sites αυτών, η "βιομηχανία γνωριμιών" εξακολουθεί να ελκύει εκατομμύρια χρήστες του Internet, ενώ την ίδια ώρα νέες υπηρεσίες κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους με εξελιγμένα προγράμματα, που "ταιριάζουν" τους χρήστες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την εμφάνισή τους.

Το "ντόμινο" των αποκαλύψεων και μηνύσεων ξεκίνησε από τον 30χρονο Μάθιου Έβανς, που κατήγγειλε ότι βγήκε ραντεβού με μια εντυπωσιακή κοπέλα, που κατά τη διάρκεια της κουβέντας του παραδέχθηκε ότι δουλειά της είναι να κάνει το "δόλωμα", προκειμένου οι χρήστες να πείθουν και τους φίλους τους ότι είναι πολύ πιθανό να συναντήσουν και αυτοί μία εξίσου όμορφη κοπέλα.

Ας πρόσεχε...