Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Παρασκευή, Νοεμβρίου 25, 2005

Καλό ταξίδι Τζορτζ


Σίγουρα δεν ήταν παράδειγμα για μίμηση. Ήταν όμως ένας Θρύλος. Ένας μάγος που μας έκανε να παραμιλάμε.

Το γελαστό παιδί από την Ιρλανδία, ο παίχτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του μεγάλου λιμανιού της Αγγλίας, ο θρύλος των ευρωπαϊκών γηπέδων, δεν είναι πια μαζί μας. Ο Τζορτζ Μπεστ άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το μεσημέρι (Παρασκευή 25/11/2005) στο νοσοκομείο «Κρόμγουελ» του Λονδίνου, νικημένος από το αλκοόλ και τις καταχρήσεις.

Ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ευρώπη για το 1968 είχε υποβληθεί το 2002 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος, μετά από χρόνια μεγάλης κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Γεννημένος στο Μπέλφαστ πριν 59 χρόνια, ο Μπεστ σημάδεψε την δεκαετία του 1960, όχι μόνο με το ποδοσφαιρικό ταλέντο του αλλά και με την ιδιαίτερη προσωπικότητά του. Είχε συμβάλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1965 και το 1967, ενώ την πορεία του σημάδεψε η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου το 1968. Την ίδια χρονιά ανεδείχθη κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη.

Στις 466 συμμετοχές του στους «κόκκινους διαβόλους» βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα 178 φορές, ενώ για λογαριασμό της Βορείου Ιρλανδίας πέτυχε εννέα τέρματα στις 37 διεθνείς συμμετοχές του.

Ήταν αυτός που εισήγαγε το ίματζ του ποπ-σταρ στα γήπεδα και για αυτόν τον λόγο είχε κερδίσει τον χαρακτηρισμό του 5ου Beatle! Η άσταση ζωή, ο αλκοολισμός και η αποτυχία του να διαχειριστεί σωστά τα έσοδά του οδήγησαν στην πρόωρη αποχώρησή του απο την ενεργό δράση, στα 27 του μόλις χρόνια.