Από μια σπίθα ξεκινά η μεγαλύτερη φωτιά...

Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2005

Εφιάλτης
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, προβλέπει ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα, άπαντες θα είμαστε συνδεδεμένοι στο internet 24 ώρες το 24ωρο και θα κουβαλάμε μαζί μας συσκευές μικρές και λεπτές όσο ένα φύλλο χαρτιού. Οι συσκευές αυτές θα είναι ηλεκτρονικές μεμβράνες-οθόνες, που θα αλληλεπιδρούν στο περιβάλλον μας και θα προβάλλουν κάθε είδους πληροφορίες αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. «Έρχεται το τέλος του χαρτιού», δηλώνει χαρακτηριστικά

Πράγματι όλα αυτά θα ήταν υπέροχα, αν, επαναλαμβάνω αν, μπορούσαμε να ελέγχουμε την πηγή των πληροφοριών που μας έρχονται. Γιατί αν δεν μπορούμε, τότε το όνειρο Μπιλ, είναι ο δικός μας εφιάλτης. Και για του λόγου το αληθές έρχεται μια είδηση να μας βάλει σε μεγάλη ανησυχία σχετικά με το τι μας ετοιμάζουν, αλλά και το ποιοι ελέγχουν την πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Όπως είναι γνωστό κάθε είδους δίκτυο χρειάζεται ένα κεντρικό συντονιστή. Για παράδειγμα το παγκόσμιο τηλεφωνικό σύστημα συντονίζεται από μια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ποιος όμως είναι ο συντονιστής του διαδίκτυου; Είναι μια ιδιωτική εταιρεία που έχει τη βάση της στη Καλιφόρνια. Η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Αυτή η Διαδικτυακή Συνεργασία για τον Καθορισμό Ονομάτων και Αριθμών πολύ απλά ελέγχει τις διευθύνσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να σερφάρουν στο internet και να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail).
Ti πρακτικά σημαίνει αυτός ο έλεγχος των διευθύνσεων στο κυβερνοχώρο; Κατ’ αρχήν αφορά τα ονόματα των ιστοσελίδων. Η ICANN είναι αυτή που αποφασίζει ποιος θα χρησιμοποιεί τις καταλήξεις .com, .net, κ.λπ., καθώς και τους διψήφιους κωδικούς για τις χώρες (το .gr ας πούμε για την Ελλάδα). Δεύτερον, ελέγχει τις διευθύνσεις Πρωτοκόλλου Επικοινωνίας Διαδίκτυου (Internet Protocol), δηλαδή τους κώδικες που κάθε συσκευή χρειάζεται για να μπει στο διαδίκτυο. Ακόμα, ελέγχει τα root servers, δηλαδή τους υπολογιστές που «ταιριάζουν» τους διαδυκτιακούς τόπους με τους αριθμούς, αλλά και τα τεχνικά στάνταρτ που εξασφαλίζουν την διαλειτουργηκότητα.

Είναι ολοφάνερο πως όποιος ελέγχει όλα αυτά, ελέγχει το διαδίκτυο. Και κάτω από ποιού κράτους την εξουσία βρίσκεται η ICANN; Η ICANN βρίσκεται κάτω από την εξουσία των ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν μέσω αυτής να ελέγχουν τα πάντα, αλλά και να εξαφανίζουν, αν το θελήσουν, ολόκληρες χώρες από τον κυβερνοχώρο με μια πολύ απλή κίνηση: Την κατάχρηση του κωδικού τους από το διαδίκτυο. (Αν η ICANN αύριο καταργήσει το .gr, οι ελληνικές ιστοσελίδες τέλος). Και αν όλα αυτά σας θυμίζουν «Μεγάλο Αδελφό», καλώς σας τον θυμίζουν.

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

This is very interesting site... film editing schools

16 Μαρτίου, 2007 19:17

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home